Sayfalar

26 Ocak 2013 Cumartesi

Flaplar

Kanatlar tek bir parçadan oluşmamaktadır. Aslında çok karmaşık bir yapısı vardır. Uçaga kaldırma kuvveti oluşturmasının yaninda içinde ve uzerinde tasıdıigı bir çok parçayla uçağin her anlamda kusursuz çalısmasını saglamaktadır.
 Onumuzdeki zamanlarda size kanadin uzerindeki ve uçak icin hayati onem tasiyan parçalari anlatacagim. Simdi bunlarin en onemlileri olan flaplardan baslayacagim,

Flaplar
Uçagın kanatlarının tasıma kuvvetini artırmaya yarayan kanatlarda bulunan parcalardir. Ozellikle uçağın kalkıs ve inis sırasında hızının azalması uzerine kanat alanını buyulterek ya da kanadın altında olusan basıncı artırarak kaldırma kuvvetini artırır. Flaplar bulundukları yerde kanadın tam bir devamıdır. Acilir ya da kayarak gorevini yapar. Cesitli tipleri vardır bunlar:
1-Basit (Plain) Flap: Bu flap kanadın arka kısmına yani havanın flabı terk ettiği kısma yerlestirilir.  Kanat yuzey alanını genisletmez lakin alta doğru sarkarak altaki havanin yavaslamasina dolayisiyla basincinin artmasina neden olur. Bu da kanadin kaldirma kuvvetini artirirken uçağin hizinida azaltici etki yapar.


Basit Flap. Sadece asagi dogru haraket eder.




2-Yarıklı (Split) Flap: Kanadın firar kanadına monte edilmistir ve sadece aşaği doğru hareket yaparak kaldirma ve surukleme kuvvetini artirir.

3-Kayan (Fowler) Flap: Bu tur flaplar menteşeden donme hareketi yerine arkaya dogru kayarak acilirlar.
 Hem kanadin yuzey alanini genişletirler boylece sürükleme kuvvetini artirmadan kanadin kaldirma kuvvetini artırırlar hem de asagı dogru haraket yaparak taşima kuvvetini artirip sürükleme kuvvetini artirirlar.

Kayan Flap.Acilmis hali. Soldaki bosluktan kayarak acilir.



4-Hem Yarıklı Hem Kaymalı Flap: Hem yarıklı hemde kaymalı flap ozelligı gosteririr.


Kanattaki Flap goruntusu.



2 yorum:

  1. flap hammadesi nedir ..neyden üretilirr bunla ilgili bilgi verebilrmısınız ?

    YanıtlaSil